Varhaiskasvatus

Perhe - Lapsen liikunnallisen elämäntavan avaintekijä

Perheellä on suuri merkitys lapsen liikunnallisen elämäntavan löytymisessä. Perhe on esimerkki, turva ja mahdollisuus tehdä yhdessä. Yhteisillä liikuntahetkillä- ja retkillä on mahdollista kehittää perheen elämäntapoja, arvoja sekä liikunnallisia taitoja turvallisessa seurassa. Erityisesti vähän liikkuvat lapset kaipaavat paljon myönteistä huomiota ja myönteisiä kokemuksia löytääkseen omat tapansa liikkua. Perhe on lapselle se ensisijainen sosiaalinen ympäristö, jossa lapsen identiteetti, itsetunto ja motivaatio liikuntaa kohtaan kehittyvät.

Perheliikunta voi muodostaa merkittävän osan lapsen ja aikuisen terveysliikuntasuosituksen määrästä. Perheliikunta tarkoittaa perheen yhteistä liikkumista, johon voi ydinperheen lisäksi kuulua esimerkiksi sukulaiset tai naapurit. Liikunta on parhaimmillaan säännöllistä yhdessäoloa leikin, ulkoilun ja muun liikunnan parissa. Liikunta voi olla omaehtoista arkiliikuntaa lähiympäristössä tai osallistumista ohjattuun perheliikuntaan.

Vanhempien vaikutus on suuri erityisesti lapsen arvoperustaan: kodin vaikutukset ovat hyvin pitkäkestoisia. Kodin ilmapiiri ja vanhempien suhtautuminen lapseen heijastuvat mm. lapsen vapaa-ajan sisältöön. Ne näkyvät esimerkiksi siinä, millaiset elämäntavat ja liikuntatottumukset lapsi itselleen omaksuu. Sen vuoksi on tärkeää liikkua yhdessä lapsen kanssa; se vahvistaa lapsen käsitystä liikunnan merkityksestä ja tekee liikunnasta lapselle mukavan ja positiivisen asian.

Perheliikunta on tapa oppia tuntemaan perheenjäsenet uudella tavalla ja samalla saadaan terveysliikunnankin hyödyt käyttöön. Perheliikunta antaa aikuiselle aikaa olla lapsensa kanssa ja tuo vanhemille voimaa arjen pyöritykseen.   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Tammikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat