Toiminnallinen touhukalenteri

Tiesitkö, että normaalin kasvun ja kehityksen kannalta alle kouluikäisen tulisi harrastaa liikuntaa vähintään 3 tuntia päivässä ja alakouluikäisen 1,5-2 tuntia päivässä. Toiminnallinen Touhukalenteri tarjoaa monipuolisia vinkkejä mitä kaikkea lasten kanssa voi tehdä sekä sisällä että ulkona. Olemme koonneet yhteen liikuntaleikkejä jotka onnistuvat kotona tai kotipihalla. Jokaisen leikin yhteydessä on lyhyt kuvaus leikistä, välineistä ja siitä mitä taitoja leikki kehittää. Ympäristö usein haastaa ja hauskuuttaa joten ole hyvä ja nappaa tästä ideoita arkeesi.

Metsäparkourrata ja Sisätemppurata

Toiminnallisen touhukalenterin ensimmäisestä luukusta löytyy metsäparkour ja sisätemppurata. Lapsi innostuu pienistä asioista, eikä suuria välinehankintoja tarvita. Metsäparkourradan voi rakentaa omalle pihalle villalangasta ja kaapista löytyvistä välineistä, sisätemppurataan voi hyödyntää talon pöytiä, tuoleja, sohvia, pehmoja tai mitä ikinä keksittekään, suunnitelkaa rata yhdessä lasten kanssa! Erilaiset temppuilut kehittävät lapsen motorisia taitoja monipuolisesti.


Tarkkuusheittopeli

Liikunnallinen elämäntapa opitaan jo alle kolmen vuoden iässä, onkin tärkeää mahdollistaa ja sallia lapselle liikkuminen arjen eri tilanteissa. Toiminnallisen touhukalenterin toisesta luukusta löytyy tarkkuusheittopeli. Kokeile, kuinka monta paperilautasesta tehtyä rengasta saat heitettyä talouspaperirullaan. Halutessasi voit askarrella useampia heittokohteita, joista osa voi olla kauempana tai lähempänä. Askartele tarkkuusheittopelin pelivälineet ekologisesti munakennosta ja talouspaperirullasta, paperilautasista saat heittorenkaat. Leikkaa munakennon kanteen talouspaperirullan kokoinen reikä ja työnnä talouspaperirulla reikään, leikkaa paperilautasten keskustat pois, näin olet valmistanut heittopelin. Pelin loppuessa, voit viedä välineet lähimpään pahvikeräyspisteeseen.


Ilmapallopeli

Liikkuminen tukee lapsen oppimista muun muassa kehittämällä hermostoa ja aivojen muistikapasiteettia .Ilmapallolla pystyt harjoittelemaan perinteisesti hieman haastaviakin pelejä ja leikkejä. Lentopallo, sulkapallo tai miekkapallo sujuvat yhdessä koko perheen voimin ilmapallon avulla ja tasoerotkin tasoittuvat. Puhalla siis ilmapallo täyteen ja siirry peliareenalle, halutessasi voit askarrella pelimiekat käärimällä ja teippaamalla sanomalehtimailat.


Pidä puolesi puhtaana

Motorisia perustaitoja tulisi harjoitella erilaisissa paikoissa ja tilanteissa optimaalisen suoritustekniikan saavuttamiseksi, kannattaakin pelata perinteisiä pelejä ja leikkejä erilaisissa ympäristöissä, erilaisilla välineillä. Toiminnallisen touhukalenterin neljännestä luukusta pääset kurkistamaan pidä puolesi puhtaana –peliä. Halutessanne voitte koota perheestänne joukkueet ja pelata toisianne vastaan, se joukkue voittaa, jolla on määräajan jälkeen vähiten ’’roskia’’ omalla puolella. Tässä tapauksessa pallot on askarreltu jääpalapusseista, joiden sisään on sullottu rutattuja sanomalehtiä. Erilaisen heittotuntuman saamiseksi, pelissä voi olla mukana myös erilaisia palloja, voitte myös vaihdella pelien välissä heittotyylejä


Reikälakana

Motoriset perustaidot tulisi oppia kouluikään mennessä. Vaihtoehtoiset välineet auttavat lasta kehittämään taitojaan monipuolisesti.Kerätkää perheenne huonot lakanat ja tehkää niistä laukaisuseiniä, heitä erilaisilla palloilla lakanasta läpi. Halutessasi lakanan voi kiinnittää myös maaliin, jolloin voit tehdä myös lajiharjoittelua.


Hämähäkkiverkko

Toiminnallinen touhukalenteri jatkuu kuudennella luukulla. Hämähäkkiverkko kehittää tehokkaasti lapsen tasapainotaitoja sekä havaintomotoriikkaa. Kietokaa pihallenne tai sisätiloihin hämähäkin verkko ja ylittäkää se koskematta lankoihin. Leikkiä voidaan myös ryhmänä, jolloin kaverit voivat auttaa radan läpäisemisessä ja samasta kolosta ei saa mennä kahta kertaa pelin aikana.


Metsäretki

Metsässä voit harjoitella monipuolisesti kehonhallintaa. Epätasainen alusta on oiva paikka harjoittaa lapsen tasapainoa. Lähtekää yhdessä bongaamaan alueen luontokohteita. Metsä ympäristönä mahdollistaa mielikuvitusleikit ja toimii itsessään aktivoivana ympäristönä. Lähtekää yhdessä seikkailulle mörrimetsään


Majaleikki

Rakentakaa maja sisälle tai ulos. Raahaaminen, vetäminen ja työntäminen ovat tehokasta liikuntaa, jota voi harrastaa jo alle 3-vuotiaana. Monesti matka on tärkeämpi, kuin päämäärä, rakentakaa siis maja ja tuhotkaa se!


Vesipullokeilaus

Pallottelutaitoja voit lähteä harjoittelemaan jo 1-vuotiaan kanssa. Täytä vesipulloihin vettä ja kerätkää erilaisia palloja. Kaatakaa keiloja heittäen ja potkien eri tyyleillä. Voitte kokeilla heittämistä ylä- ja alakautta, sivulta, oikealla ja vasemmalla kädellä. Potkikaa palloja myös oikealla ja vasemmalla jalalla ja keksikää lisää tapoja.


Pihasuunnistus

Suunnistus auttaa lasta opettelemaan ympäristön hahmottamista ja havainnointia. Piilota pihamaalle tai kotiisi kirjaimia/eläimiä/kortteja/QR-koodeja, piirrä suunnistusalueesta kartta ja lähtekää aarrejahtiin. Etsittävistä esineistä voi paljastua sana, lasku tai tarina. Voit käyttää suunnistusta esimerkiksi toiminnallistamaan koululaisen päivää piilottamalla tehtävät. Fyysinen aktiivisuus auttaa aivoja keskittymään.


Heittopeli

Kokeilkaa, kuka saa heitettyä eniten palloja ämpäriin. Vaihtakaa heittoetäisyyttä sekä kokeilkaa heittää vaikkapa yhdellä jalalla seisten. Häntäpalloja voit käyttää turvallisesti myös sisätiloissa.


Minne juostaan seuraavaksi

Minne juostaan seuraavaksi-leikki on mukava leikkimielinen kisailuleikki. Aikuinen sanoo kolme-viisi kohdetta esimerkiksi: leikkimökki-puu-pyykkiteline ja lapsen tulee juosta kohteisiin oikeassa järjestyksessä. Lähde itse mukaan ja ota leikkimielinen kisailu lapsen kanssa.


Pujottelurata sekä tarkkuuspotku

Innosta lasta kokeilemaan eri välineitä. Kerätkää eri kokoisia palloja ja tehkää esimerkiksi juomapulloista pujottelurata. Kokeilkaa pujotella jaloilla: oikealla ja vasemmalla sekä vierittää palloa kädellä. Tarkkuuspotkuun tarvitset pallon ja vanhat sukkahousut. Juomapullot toimivat tässäkin pelissä keiloina joita on tarkoitus kaataa mahdollisimman nopeasti. Ottakaa aikaa, kuka saa keilat kaadettua nopeimmin. Näitä leikkejä tehdessä lapsen välineenkäsittelytaidot, tasapaino sekä kehonhallinta saavat hyvää harjoitusta.


Pääsiäismunajahti

Pääsiäispupu on pomppinut hurjaa vauhtia pihassa. Häneltä on pudonnut suklaamunia ympäriinsä. Auta pupua etsimään suklaamunat! Piilota pääsiäisherkut joko sisälle tai ulos ja laita vihjeet aina herkun luokse. Vihjeeseen voit liittää esimerkiksi liikkumistavan jolla lapsen tulee siirtyä seuraavalle paikalle.   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Elokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat