Unelmien liikuntavuosi päätökseen
4.1.2018 13:48 Uutiset / Keski-Pohjanmaan Liikunta

Unelmat liikkeelle -toimijaverkosto kokoontui loppuyhteenvetoon Helsingissä joulukuussa.

Liikkumisen unelmavuosi 2017 on ollut osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa, ja sen tarkoituksena on ollut innostaa ihmisiä kokeilemaan eri tapoja lisätä liikuntaa ja hyvinvointia. Juhlavuoden aikana on toteutettu Unelmat liikkeelle -toimintatapaa, joka rohkaisee ideoimaan, kokeilemaan, osallistamaan ja rakentamaan uusia verkostoja liikkeen lisäämiseksi. Unelmat liikkeelle -verkostoon kuuluu runsaat 160 liikunnan ja urheilun alan paikallista ja alueellista yhteyshenkilöä, jotka omassa toiminnassaan ovat joko välittäneet tai edistäneet osallistavan ja kokeilevan toimintamallin toteuttamista omalla alueellaan.

Keplin alueella Unelmat liikkeelle - toimintatapaa toteutti tavalla tai toisella lähes kaikki Keplin alueella toimivat 21 kuntaa. Osa järjesti tapahtumia Unelmien liikuntapäivänä ja Unelmien liikuntakuukauden merkeissä. Osa toteutti toimintatapaa koko vuoden, kuten Kalajoki ja Lestijärvi, kertoo Keplin tapahtumapäällikkö Minna Saarela. Kalajoella toteutettiin 52 teemaa 52 viikkoa ideaa, siten että vuoden jokaisella viikolla oli oma teema. Teemaan liittyvät toimijat järjestivät kokeilua omien resursiensa mukaan. Teemaviikoista oli mainos joka viikko paikallislehdessä pienen jutun kera. Vuodella oli myös omat facebook sivut. Lestijärvellä kuntalaiset haastettiin joka kuukausi liikkumaan joko 100 toistoa, 100 kilometriä tai 100 minuuttia lajista riippuen. Haaste julkaistiin omilla facebook sivuilla ja joka kotiin jaettavassa tiedotteessa.

Kyselyyn vastanneista Unelmat liikkeelle -verkoston jäsenistä yli 85 % koki, että osallistaminen tai osallisuus toiminnassa on kasvanut. Erilaisia osallistamisen tapoja kokeiltiin laajasti. Yhtenä onnistuneena kampanjana toimi Lasten liikkumisen unelmien keräys, jota toteutettiin eri puolilla Suomea ja laajasti yhdessä aluejärjestöjen liikuntaleireillä. Näin myös Keplin Jukuleirillä Kalajoella. Presidentti Niinistön suojelema keräyskampanjan aikana kerättiin lasten omia liikkumisen unelmia eri puolella Suomea alustavan arvion mukaan yhteensä noin 20 000 lapselta. Noin 300 näistä on jukuleiriläisten unelmia.


Unelmat liikkeelle -toimintamalli on ollut Olympiakomitean koordinoima tapa toimia, jota lanseerattiin ja tuettiin Suomi 100 -juhlavuoden puitteissa. Juhlavuoden jälkeen toimintatapaa on tarkoitus jatkaa. Liikkumisen unelmavuoden loppuraportti julkaistaan tammikuussa 2017.

– Juhlavuosi on näyttänyt, että tällainen toimintatapa toimii ja sille on kysyntää. Olympiakomitea on mukana viemässä tätä toimintatapaa eteenpäin osana perustoimintaamme. Tavoitteena on, että kokeilukulttuuriin pohjautuva, eri verkostoja yhdistävä ja osallistava toiminta on osa suomalaisen liikunnan kentän toimintaa jatkossakin, rohkaisee Olympiakomitean johtaja Pekka Nikulainen Lisää liikettä -tiimistä.

(Lainaus Olympiakomitean jutusta https://www.olympiakomitea.fi/2017/12/12/unelmat-l...)


   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Helmikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat