Nuori urheilija keskiössä Keski-Pohjanmaa-päivässä
17.9.2018 14:54 Uutiset / Keski-Pohjanmaan Liikunta

Keski-Pohjanmaa-päivän iloinen puhujajoukko yhteispotretissa

Lähes 70 henkinen kuulijajoukko koostui nuorista urheilijoista, valmentajista, koulun opettajista, opinto-ohjaajista, urheiluseurojen ja yritysten edustajista. Tarjolla oli monipuolinen ja laadukas kattaus alustuksia nuoren urheilijan uraan vaikuttavista taustavaikuttajista. Keplin ja Keski-Pohjanmaan urheiluakatemian organisoima liikunnan ja urheilun tulevaisuusfoorumi järjestettiin toisen kerran tällä kertaa Kokkolan ammattiopiston auditoriossa. Tilaisuuden juonsi himankalaissyntyinen mediapersoona Anna-Liisa Tilus. Avaussanat lausui vuoden 2017 akatemiaurheilija pikajuoksija Konsta Alatupa Kälviältä.


Konsta Alatupa
Palloliiton varapuheenjohtajana nykyisin vaikuttava Katri Mattsson kannusti nuoria rohkeampaan heittäytymiseen urheilu-uralle.

Katri Mattssonin alustuksen otsikko oli "Mitä ominaisuuksia lajin huipulle nouseminen edellyttää?"
Mattsson toi esityksessään vahvasti esille mentaalisen puolen, joka lopulta ratkaisee huipulle kipuamisen. Hän puhui paljon arjen valinnoista, urheilijan tinkimättömästä asenteesta ja sitkeydestä harjoitella ja tehdä asioita. Postiiviinen ajattelu ja jatkuva unelmointi ovat tärkeällä sijalla henkisessä valmennuksessa.

- Kymmenen tuhannen tunnin sääntö on tuttu taiteen puolelta ja sama pätee myös urheilussa. Huipulle pääsyn ja kehittymisen potentiaali on monella olemassa mutta se vaatii ison ja kärivällisen työmäärän. Kaikille tulee jossain vaiheessa takapakkia mutta vastoinkäymiset on käännettävä voitoksi. Se monesti erottaa huippu-urheilijan tavallisista liikkujista ja harrastajista, Mattsson painottaa.

Iivo Niskasen valmentaja kajaanilainen Olli Ohtonen alusti aiheesta "Nuoresta urheilijasta menestyväksi aikuisurheilijaksi"
Ohtonen kertasi hiihdon kaksinkertaisen olympaivoittajan ja maailmanmestari Iivo Niskasen urheilijan polun vaiheet lapsuudesta lajin huipulle.
Esityksessä korostui Iivon valintavaiheeseen ajoittunut muutto Sotkamon urheilukion ja Vuokatin urheiluopiston harjoitusympäristööön isosisko Kertun perässä. Ohtonen toi Niskasen harjoitteluun vuodesta 2013 alkaen entistä enemmän määrätietoisuutta, yksilöllisyyttä, uusia valmennuksen seurantamenetelmiä, tavoiteasettelua sekä urheilijan oman vastuun kasvattamista.

- Vanhemmilla on edelleen vastuu liikunnallisuuteen ja urheilijan elämäntapoihin kasvattamisessa. Tarvitaan suuri perusliikuntamäärä lapsuudesta alkaen. Siihen kuuluvat mm. omatoiminen pelailu ja leikit. Liian varhaista erikoistumista kannattaa välttää. Uhkakuvina rasitusvammat ja niistä johtuvat kehitystasanteet ja harjoitusmotivaation lasku, liikuntatutkijanakin työskentelevä Ohtonen korostaa.


Olli Ohtonen

Halsualaisen pesisperheen arkea valotti Mari Ruuska. Ruuskan alustuksen aiheena oli "Kaikki lähtee kotoa - halsualaisen pesäpalloperheen arki on 3 K:ta" Kolmen pesäpalloa huipputasolla pelaavan Ruuskan perheen äiti kitetytti esityksessään mitä kilpaurheilu on perheelle antanut:
- mukavaa, mielekästä tekemistä -> kiinnostuminen lajiin
- kilpailuvietti+halu kehittyä -> harjoittelumotivaatio
-> onnistumisia (palkitseva tunne)
-”joukkueen mukana kulkeminen – matka kohti tavoitetta
… ja samalla myös omien unelmien tavoittelua”
- paljon TUTTUJA, KAVEREITA, YSTÄVIÄ!
- liikkuminen elämäntavaksi
-eväitä elämään
(tiimityöskentely, aikatauluihin sitoutuminen, terveelliset elämäntavat, pitkäjänteisyys)
-matkailua
Kun lapsi tai nuori on tyytyväinen, liikkuvainen ja iloinen ja sitä matkaa saa nähdä ja kulkea yhdessä, se on ONNEA!
Liikunnan iloa ”moninkertaisesti”!


Mari Ruuska

Olympiakomitean kaksoisuran asiantuntija Juha Dahlström:
Suomalaisen kilpa- ja huippu-urheilujärjestelmän tavoitteena on, että kaikki urheilijat suorittavat toisen asteen tutkinnon.
* Urheilu itsessään on opiskelua, urheilu on oppimisalusta
* Huippu-urheilu on työtä
* Huippu-urheilija tekee kaksoisuraa
* Kaksoisuran tekemisen tuettava urheilu-uran aikana urheilutulosten tekemistä.
* Urheilu-uran tulee tukea hallittua urasiirtymääJuha Dahlström

Kalajoen Junkkareiden hiihtojaoston puheenjohtaja Esko Valikainen kertoi omassa puheenvuorossaan urheiluseuran roolista huipulle tähtäävän nuoren valmentatumisessa. Kalajoen Junkkarit on lähes parinkymmen lajin monilajiseura tai yleisseura kuten Keski-Pohjanmaalla on tapa seuraa kutsua.
Seura panostaa vahvasti nuorten urheilijoiden ja aikuisurheilijoiden valmennusedellytysten tukemiseen. Pelkästään vuonna 2017 seura tuki urheilijoitaan noin 1050:lla leirivuorokaudella. Seuran toiminta perustuu laajaan vapaaehtoistyöntekijöiden talkoolaisjoukkoon. Seuran vuosibudjetti on noin 300 000 euroa. Talkootyön arvoksi on arvioitu seurassa noin 9,5 henkilötyövuodeksi. Se koostuu mm. hiihtomajan ylläpitoon ja tapahtumien järjestämisestä, urheilukoulujen ohjaamisesta ja valmennuksesta sekä laajasta kilpailutoiminnasta. Talouden kivijalka on talkootyö ja paikallisen liike-elämän vahva tuki, Valikainen tähdentää.


Esko Valikainen


Kokkolan HalpaHallin toimitusjohtaja Janne Ylinen kertoi kokemuksiaan nuorten HH20-kestävyysurheilutallista ja yrityksen roolista nuorten urheilijoiden valmennuksen ja tukipalvelujen järjestämisessä. Tallin vetäjänä on toiminut kestävyysjuoksuvalmentaja Jouni Kykyri Kälviältä.
Ylinen painotti yrityksen sponsoroinnissa paikallista seura- ja lajiyhteistyötä. Yrityksellä on myymälöitä 36 eri puolilla Suomea.

HalpaHalli haluaa tukea erityisesti lasten ja nuorten urheilua ja liikuntaharrastuksia. HalpaHalli sponsoroi myös nuoria urheilijoita ja urheiluseuroja. Lisäksi olemme mukana tukemassa paikallisia kulttuuritapahtumia.

- Sponsoroinnin avulla haluamme edistää suomalaisten liikkumista, mutta toivomme sponsoroitavalta taholta yhteistyötä erilaisten tapahtumien ja toiminnan muodossa. Meille on tärkeää, että suomalaiset lapset ja nuoret innostuvat liikunnasta ja saavat kipinän urheilulliseen elämäntapaan. Ylinen korostaa lopuksi.


Janne Ylinen

Kiitokset osallistujille, puhujille ja tapahtuman tukijoille Keski-Pohjanmaan Konttoripisteelle, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymälle, Keski-Pohjanmaan liitolle, Kokkolan HalpaHallille, Keski-Pohjanmaan Osuuspankille, Työplussalle, Keskipohjanmaa-lehdelle, Keplin Seuramentor-hankkeelle sekä Keski-Pohjanmaan urheiluakatemialle

Arvontapalkinnoista ilmoitettu voittajille. Kiitokset yhteistyökumppaneille arvontapalkintojen lahjoituksista.

Seminaarin osallistujat voivat antaa palautetta Keski-Pohjanmaa -päivän järjestäjille tästä.

Puhujien luentoesitykset löytyvät täältä.

p.h.
   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Toukokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat