Ylivieskassa Ilo kasvaa liikkuen
10.6.2019 19:22 Uutiset / Keski-Pohjanmaan Liikunta

Lasten liikunnan riemu tarttuu aikuisiinkin

Hakalahden päiväkodissa lasten tekemisen ja liikkumisen ilo on lisääntynyt parin viime vuoden aikana. Syynä tähän on Ilo kasvaa liikkuen –ohjelmaan mukaanlähtö, jonka myötä päiväkodin arkea on alettu katsoa liikunnallisten lasien läpi.

- Olemme hankkineet pihalle uusia välineitä ja miettineet kaikkea toimintaa sen mukaan, palveleeko se lapsia. Lapset lähtevät mukaan kaikkeen, ja heidän riemunsa ja innostuksensa tarttuu ohjaajiinkin, kertoo ylivieskalaisen Hakalahden päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Teija Puumala.

Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmaa lähdetään toeuttamaan pienten askelten periaatteella, tavoitteena mahdollistaa helposti mukaan lähteminen. Hakalahden päiväkodin pieniä askeleita ovat olleet esimerkiksi viikottainen kävelyretki päiväkodin lähiympäristöön tutustuen tai sisälle luodaan liikuntaa lisääviä pieniä asioita. Ensi vuoden suuremmaksi kehittämiskohteeksi on valittu ''Ympäristö haastaa ja hauskuuttaa'' -teema.

Puumala käyttää osan työajastaan koordinoimalla Ylivieskan kaikissa kunnallisissa varhaiskasvatusyksiköissä sekä perhepäivähoidossa toteutettavaa Elämä ei ole hassumpaa, kun Ylivieskassa liikkua saa –jatkohanketta, johon Ylivieskan varhaiskasvatuspalvelut on saanut aluehallintovirastolta veikkausvaroista myönnettyä valtionavustusta. Hakalahden päiväkodissa vuonna 2017 alkaneen Ilo kasvaa liikkuen –ohjelman toteutuksen myötä päivittäisestä liikunnasta on tullut suunnitelmallisempaa ja näkyvämpää. Ohjelma on helpottanut tavoitteiden asettamisessa ja antanut vinkkejä liikkumiseen.

- Ohjelman materiaaleista ja liikkumisideoista olemme saaneet virikkeitä omaan toimintaamme. Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutuksesta olemme myös saaneet ajankohtaista tietoa ja lisäideoita liikkumisen suunnitteluun.

Tavoitteena jatkohankkeessa on saada jokaiseen yksikköön oma liikuntavastaava, joka toimii yhdyshenkilönä koordinaattorin ja yksikön välillä.

- Tiivis keskinäinen yhteistyö on kaikkien etu. Ylivieskassa esimiehet ovat erittäin aktiivisesti mukana toiminnassa ja heidän tukensa on äärettömän tärkeää. Idea ohjelmaan lähtemisestäkin tuli vuoden 2017 lopulla varhaiskasvatuksen johtoryhmältä, joka oli tutustunut aiheeseen etukäteen.

Puumalan mukaan parempi verkostoituminen myös alueellisesti ja toisten auttaminen voisi helpottaa toimijoiden arkea. Apua he ovat saaneet Kepliltä koulutusten lisäksi myös yksikkövierailujen muodossa, joita lasten ja nuorten liikunnan asiantuntija Emilia Hirvi on tehnyt useissa eri päiväkodeissa.

- Emilian vierailut ovat auttaneet näkemään asioita ulkopuolisen silmin, erityisesti uuden päiväkodin osalta. Hänen kanssaan olemme voineet vaihtaa ajatuksia ja saaneet tukea välineiden päivittämisee.   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat