Lukiolaiset liikkeellä Kannuksessa, Toholammilla ja Kalajoella
27.2.2020 14:12 Uutiset / Keski-Pohjanmaan Liikunta

Subsoccer liikuttaa lukiolaisia

Keski-Pohjanmaan Liikunnan toiminta-alueelle myönnettiin lukuvuodelle 2019-2020 hankeavustusta Liikkuva opiskelu –toiminnan kehittämiseen 189 000 euroa. Liikkuva opiskelu –hankkeissa omarahoitusosuus on vähintään 50%, tämä tarkoittaa alueellamme lähes 400 000 euron panostusta opiskelijoiden liikkumiseen ja hyvinvointiin.

Alueellemme tuli useita uusia Liikkuva opiskelu –hankkeita ja uusina avustusta saivat muun muassa Kalajoen kaupunki sekä yhteishankkeena Kannuksen kaupunki ja Toholammin kunta. Kalajoen kaupungin Lukiolaiset liikkeelle! –hankkeen kokonaisbudjetti on 70 000 euroa ja Kannuksen sekä Toholammin Opiskelukykyä, liikettä ja motivaatiota –yhteishankkeen budjetti on 108 000 euroa. Hankkeet ovat nyt pyörineet yli puolet lukuvuodesta, kokemukset ovat olleet positiivisia ja molemmat kirjoittavat parhaillaan jatkohakemusta.

Liikkuvan opiskelupäivän tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä ja opiskelukykyä toisen asteen oppilaitoksiin. Opiskelijoiden päiviä voidaankin aktivoida monin eri tavoin, eikä ainutta ja oikeaa tapaa ole. Kalajoen lukio on hankkinut opiskelupäivien ja sen yhteydessä tapahtuvan liikkumisen aktivointiin muun muassa kymmenen polkupyörää, kaksi sähköpyörää ja fatbiken.

- Pyörät ovat olleet yksi merkittävimmistä opiskelijoiden liikuttajista, niitä käytetään päivittäin ja lainauskertoja on satoja, kertoo Kalajoen lukion rehtori Lena Segler-Heikkilä.

Pyörät ovat myös Kannuksen sekä Toholammin lukioiden hankintalistalla ja he odottavatkin piakkoin saapuvaksi 10 uutta fatbikea. Välineet tukevat fyysisesti aktiivisemman koulupäivän muodostumista ja tuovat taukoja istumiseen. Kalajoelle on hankittu esimerkiksi tasapainotuoleja, leuanvetotankoja, pedaloja, subsoccer, seisomapöytiä ja läppärikorokkeita, saman henkiset hankinnat näkyvät myös Kannuksen sekä Toholammin hankkeessa.


Vaikka välineet tukevatkin koulupäivän toiminnallistamista, on tärkeää huomioida myös vapaa-ajalla liikkuminen, joka tukee opiskelu- ja työkykyä. Sekä Kannus-Toholammin yhteishanke, että Kalajoen hanke on mahdollistanut useita lajikokeiluja koulupäivän yhteyteen.

- Hyvinvoinnin teemapäivässä Kannuksessa opiskelijat pääsivät kokeilemaan muun muassa ammuntaa, jonka avulla useampi nuori löysi tiensä metsästysseuran riveihin ja uusia ampujia on tullut vakiovuoroille, kertoo Liikkuva opiskelu –koordinaattori Janne Nivala.

- Lajikokeilut ovat saaneet hyvää palautetta ja niiden järjestämisessä tulee huomioida erilaiset liikkujat. Esimerkiksi virtuaaliset pelit liikuttavat ihan huomaamatta, toteaa Segler-Heikkilä.

Kalajoella on tehty opiskelijakysely Liikkuva opiskelu –toiminnasta ja sen mukaan 56% opiskelijoista on lisännyt liikkumistaan koulupäivän aikana. Kyselytuloksissa näkyy positiivisesti myös lajikokeilut, jotka ovat lisänneet motivaatiota vapaa-ajalla liikkumiseen 55% opiskelijoista. Kalajoki tarjoaakin kevään ajan yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa opiskelijoille mahdollisuuden käydä tutustumassa maksutta erilaisiin liikuntamuotoihin kuten kuntosalille, pilatekseen, ratsastamaan, seikkailupuistoon, ryhmäliikuntaan, keilaamaan ja moneen muuhun. Kannuksen kaupunki tarjoaa maksuttoman kuntosalin käytön koulupäivien aikana sekä mahdollisuuden maksuttomaan uintiin, kun kirjautuu halliin ennen neljää.

Molemmissa kunnissa halutaan panostaa opiskelijoiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja liikuntaneuvontaa on tarjolla hieman eri tavoin. Kalajoella on ollut säännöllisesti tavattavissa fysioterapeutti, joka on tukenut opiskelu- ja työergonomiaan liittyvissä kysymyksissä, tämän lisäksi opiskelijaterveydenhuollosta on voitu tehdä lähete fysioterapiaan. Kannuksessa ja Toholammilla Liikkuva opiskelu –koordinaattori on tehnyt kaikille avointa liikuntaneuvontaa, jonka kautta on voinut saada esimerkiksi henkilökohtaisen kuntosaliohjelman.

Kannuksen ja Toholammin hankkeen erityispiirteenä on kuntien yhteishanke. Yhteishanketta koordinoi Kannuksen kaupunki ja hankkeelle on palkattu Liikkuva opiskelu koordinaattori, joka työskentelee puoliksi molemmissa kunnissa. Nivalan mukaan yhteishanke on toiminut hyvin ja sitä kautta on voitu taloudellisesti tehokkaasti hyödyntää esimerkiksi luennoitsijavieraita sekä koordinaattorin työaikaa.

Nivala haluaisi tulevassa hankkeessa huomioida vielä enemmän vähän liikkuvia nuoria ja miettiä lisää keinoja heidän tavoittamiseksi.

- Yhtenä motivoinnin tukikeinona voitaisiin kokeilla esimerkiksi lainattavien aktiivisuusmittareiden hankintaa, näin opiskelijat voisivat seurata omaa unenlaatuaan sekä aktiivisuuttaan, pohtii Nivala

Tärkeimpinä asioina Liikkuva opiskelu –toiminnan kehittämisessä Segler-Heikkilä pitää sitä, että täytyy ottaa opiksi, mitkä asiat toimivat ja mitkä eivät. Tuleva hankesuunnitelma onkin rakennettu opiskelijoiden ja opettajien toiveiden mukaan. Seuraavana lukuvuotena halutaan painottaa opettajien ja opiskelijoiden koulutusta sekä tietoisuuden lisäämistä.

Liikkuva opiskelu –avustukset ovat haettavissa 6.3.2020 klo 16.15 saakka. Avustusta voidaan myöntää kunnille, kuntayhtymille ja yksityisille koulutuksen järjestäjille lukioihin ja toisen asteen ammatilliseen koulutukseen kohdistuvaan toimintaan. Kehittämisavustusta voi hakea koulutuksen järjestäjälle kokonaisuudessaan tai sen joillekin oppilaitoksille, toimipisteille tai yksiköille. Keski-Pohjanmaan Liikunta tukee sisällöllisessä työstössä maksutta, ota yhteyttä Emilia Hirveen emilia.hirvi (at) kepli.fi / 0440 916 076   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat