Jedussa tavoitteena lisätä hyvinvointia ja työkykyä
28.5.2020 12:04 Uutiset / Keski-Pohjanmaan Liikunta

Fyysisestä aktiivisuudesta lisää työkykyä ja yhteisöllisyyttä

Koulutuskeskus JEDU on Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, joka koostuu useammasta kampuksesta eri kunnissa. Jedu on saanut ensimmäisen kerran Liikkuva opiskelu –rahoitusta lukuvuodelle 2019-2020 ja onkin lähtenyt aktiivisesti toteuttamaan opiskelupäivän aktivointia.

Jedun Liikkuva opiskelu -hankkeen tavoitteena on lisätä opiskelijoiden fyysistä aktiivisuutta ja liikkumista erilaisissa oppimisympäristöissä hyödyntäen teknologiaa. Hankkeen tavoitteena on edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja kehittää opiskelukykyä, jolloin parannetaan myös opintojen etenemistä ja työllistymistä. Erityisesti otetaan huomioimaan vähän liikkuvat opiskelijat matalan kynnyksen toiminnalla, vähentäen istumista ja paikallaanoloa.

Alkupotku toiminnalle oli viime syyskuussa 2019 järjestetty toiminnallinen koulupäivä Haapavedellä ja Kalajoella, tapahtumaan osallistuivat sekä opiskelijat että henkilökunta. Kokeilulajeina oli mm. tankofutista, korikiipeilyä ja jousiammuntaa. Liikkuvan opiskelupäivän yksi tavoite onkin lisätä yhteisöllisyyttä ja tästä olikin hyvä jatkaa toimintaa eteenpäin.

Opiskelijoiden päiviä aktivoimaan on hankittu toimipisteisiin erilaisia välineitä. Istumista vähentämään on tuotu seisomapöytiä ja jumppapalloja.Opiskelupäivien ja sen yhteydessä tapahtuvaan liikkumiseen on hankittu fatbiket, joita tosin kaikkiin paikkoihin ei koronavirustilanteen takia ole vielä saatu.

- Ajatuksena on, että asuntoloiden ja koulujen välisen matkan voi kulkea pyöräillen ja näin lisätä pieninäkin annoksina fyysistä aktiivisuutta omaan päivään, kertoo Jedun Liikkuva Opiskelu-koordinaattori Terhi Lehtola.

Teknologian hyödyntäminen näkyy Jedun toimipisteillä monin eri tavoin. I Wall- seinät ovat olleet opiskelijoiden käytössä ja kiertäneet eri toimipisteissä.

- Hankimme myös 20 urheilukelloa käyttöömme, jotka on tarkoitettu oman hyvinvoinnin seurantaan työssäoppimisjakson aikana, mainitsee Lehtola.

- Jakson aikana opiskelija saa itselleen mielenkiintoista tietoa esimerkiksi unenlaadusta ja omasta aktiivisuudestaan päivän aikana.

Hyvinvointitutoreita lähdettiin kouluttamaan alkuvuodesta 2020. Hyvinvointitutorit ovat ensimmäisen ja kolmannen vuoden opiskelijoita, he mm. ideoivat ja toteuttavat erilaisia liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä tempauksia ja tapahtumia Jedun opiskelijoille. Hyvinvointitutoreiden tehtävä on myös aktivoida muita opiskelijoita toiminnallisempaan koulupäivään. Ensimmäiset tutorit ovat vertaisliikuttaneet muita opiskelijoita kuluneen kevään aikana esimerkiksi instagram ja snapchat- sovellusten kautta. Instagramissa on ollut kuvia ja videoita erilaisista haasteista kuten tuoliton torstai. Unelmien liikuntapäivänä 10.5 snapchatissa oli eri tutoreiden liikuntavinkkejä, joita pystyi seuraamaan päivän aikana.

Koronavirustilanteen takia opiskelijoille suunniteltuja hyvinvointitapahtumia jäi tänä keväänä järjestämättä, mutta syksyllä toiminta jatkuu taas tutoreiden johdolla.Suunnitteilla on jo ohjelmaa Hyvinvointi Virtaa viikolle, jota perinteisesti vietetään viikolla 40.

- Selvää on, että opiskelijoita kiinnostaa oma hyvinvointi. Meille on tärkeää, että opiskelijoilla on tulevaisuudessakin hyvä työkyky ja he voivat hyvin, toteaa Terhi Lehtola.


   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Tammikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat