Ylivieskassa Liikkuva koulu jatkuu!
29.5.2020 18:52 Uutiset / Keski-Pohjanmaan Liikunta

Ylivieskassa Liikkuva koulu jatkui rahoituskauden jälkeenkin aktiivisesti

Ylivieskassa Rannan koululla työskentelevä opettaja Juha Torvikoski vastaa puhelimeen kevätkiireistä todistusten keskeltä, mutta Liikkuva koulu –koordinaattorilla tuntuu aina olevan aikaa puhua hetki Liikkuvasta koulusta. Ylivieskan Liikkuva koulu –toiminta onkin jatkunut aktiivisena, vaikka OKM:n rahoitus on päättynyt ja koronakin on tuonut omat haasteensa.

Ylivieska on lähtenyt mukaan Liikkuva koulu –toimintaan heti pilottivaiheen jälkeen ja muistan itsekin kuunnelleeni Juhaa jossain Liikkuva koulu –tilaisuudessa ’’aikojen alussa’’ työskennellessäni vielä toisaalla, silloin jo mietin, että tuo mies uskoo Liikkuvaan kouluun kyllä ihan tosissaan. Elävästi mieleen jäänyt puhe ei varmasti jättänyt väärää mielikuvaa, sillä jälkeenpäin Ylivieska on ollut esillä useissa alueellisissa ja valtakunnallisissa tilaisuuksissa. Toiminta on kehittynyt ja ulkopuolisen silmin näyttää, että Liikkuva koulu on myös juurtunut Ylivieskan rakenteisiin.

- Ylivieskan kaupungilla on ollut OKM:n rahoituksen päättymisen jälkeen korvamerkittyä rahaa Liikkuva koulu –toiminnan jatkoon. Olen saanut toimia yhden päivän viikossa Liikkuva koulu –koordinaattorina ja jatkaa kehittämistä yhteistyössä koulujen, kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistyökumppaneiden kanssa, kertoo Torvikoski

Ylivieska on siis jatkanut Liikkuva koulu –toiminnan tukemista omarahoitusosuudellaan ja näin voidaan ajatella, että Liikkuva koulu –hankerahoitus on todella muuttanut toimintakulttuuria koko kaupungissa. Juhan työajan lisäksi toimintaa mukana kehittämässä ovat ohjausryhmän jäsenet, koulujen Liikkuva koulu -vastaavat ja tänä vuonna uusia kokeiluja toi myös liikunta-alan harjoittelija.

- Perinteisesti olen itse järjestänyt vuosittain kouluilla Välkkäri –koulutusta, tänä vuonna harjoittelijan mukana kehitettiin myös oma tapahtumajärjestäjä –koulutus, jota toteuttamassa olivat myös oppilaat.

Tänä vuonna Liikkuva koulu –toiminnan kehittämiselle on oman haasteensa tuonut korona ja etäkoulu. Kaikki Juhaan törmänneet voivat kuitenkin epäilemättä todeta, että tämäkään ei pysäytä Ylivieskan Liikkuva koulu –junaa. Liikkuva koulu –toimintaa on jatkettu myös etäkoulun aikana, jokainen koulu ja opettaja tavallaan.

- Oma luokkani on mukana valtakunnallisessa pyöräilykampanjassa, jossa alueellemme näyttää tulevan hyvää menestystä. Koko kampanjassa mukana on yli 500 koulua ja oma luokkani näyttää sijoittuvan omassa sarjassaan bodiumille (340 osallistujaluokkaa). Muita hyvin menestyviä kouluja alueellamme ovat Kalajoen Pohjankylän koulu, Kiviojan koulu Ylivieskasta sekä Lauri Haikolan koulu Sievistä, toteaa tilastoja tutkaileva Juha.

Joku saattaa nyt ihmetellä, että miten korona-aikanakin on saatu oppilaat pyöräilemään aktiivisesti, mutta tähän Juhalla on hyvä kannuste:

- Palkkioksi tarjotaan liikuntaa, jota oppilaat itse saavat suunnitella, kertoo Torvikoski

Olen tutustunut Juhaan nykyisessä työssäni ja olemme tehneet aktiivisesti yhteistyötä viimeiset kaksi vuotta. Juhan puheissa korostuu yleisesti aina liikkumisen käyttäminen kannusteena ja oppilaiden osallisuus toiminnan suunnitteluun. Tämänkin pyöräilykampanjan tuloksia katsoessa voidaan todeta, että liikkumisella voidaan kannustaa liikkumiseen. Tutkimustulostenkin valossa oppilaiden kokema autonomia sekä onnistumisen kokemukset lisäävät motivaatiota ja sitä on tässäkin tapauksessa osattu hyödyntää oivallisesti.

- Olimme ennakkoon asettaneet pyöräilykampanjalle tietyt tavoitteet, joista sai tietyt palkinnot. Nyt, kun näytämme sijoittuvan 2-3 –sijoitukselle, pidämme liikunnallisen iltakoulun, jonka luokan suunnittelutyöryhmä koostuu kampanjassa eniten pyöräilleistä oppilaista.

Korona on tuonut myös Ylivieskalaisille etäkoululaisille omat haasteensa Liikkuvan koulun toteuttamiseen, mutta jokainen opettaja on sitä saanut tehdä tavallaan. Tiettävästi on käytetty erilaisia toiminnallisia opetusmenetelmiä ja hyödynnetty verkossa vapaasti tarjolla olevaa materiaalia.

- Toiveissa on, että syksyllä palataan taas normaaliin kouluarkeen ja sitten katsotaan ensi vuoden Liikkuva koulu –toimenpiteitä Ylivieskassa, toteaa Torvikoski.

Keski-Pohjanmaan Liikunnan puolesta haluan toivottaa kaikille yhteistyökumppaneillemme kentällä rentouttavaa ja aurinkoista kesää! Palataan taas elokuussa yhteistyöhön.

Emilia Hirvi, lasten ja nuorten liikunnan asiantuntija, Keski-Pohjanmaan Liikunta


   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Tammikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat