Urheilugaalaa vietettiin poikkeusoloissa suoratoistopalveluna
16.4.2021 15:39 Uutiset / Keski-Pohjanmaan Liikunta
  • Myös yleishiihtäjänä tasoa nostanut Joni Mäki valittiin toisen kerran Vuoden Urheilijaksi.
  • Vuodesta 2009 järjestetty maakunnallinen urheilugaala järjestettiin poikkeuksellisesti suoratoistopalveluna.

Urheilugaalassa julkistettiin yhteensä 42 eri palkintoa tai huomiointia urheilijoille, valmentajille, seuravetäjille, taustavoimille eri lajeista, kunnista sekä urheiluseuroista.
Vuoden urheilijana palkittiin nyt myös yleishiihtäjänä kunnostautunut Pohti SkiTeamia edustava Joni Mäki. Vuoden urheilija palkinto jaettiin jo 53. kerran.
Elämänura-palkinto myönnettiin lähes 70-vuotisen ja ansiokkaan uran nyrkkeilyvalmentajana tehneelle Antero Pallaspurolle Kokkolan Veikoista.

Nuorena urheilijana huomioitiin kestävyysjuoksijalupaus Eemeli Katajalaakso Kannuksen Urasta. Vuoden valmentajana huomioitiin Joni Mäen reisjärveläistaustainen hiihtovalmentaja Juho Halonen. Halonen on toiminut aiemmin piirin hiihtovalmentajana ja valmentaa nykyisin nuoria hiihtäjiä Vuokatin urheiluakatemiassa.
Uutena palkittavina julkistettiin keskipohjalaisen urheilun kunniagalleria, johon nimettiin ensimmäisellä kerralla kymmenen urheilijaa tai urheiluvaikuttajaa. Joukossa olympiavoittajia, maailman- ja Euroopan parhaita. Vuoden akatemiaurheilijoiksi valittiin aitajuoksija Fredrick Björkqvist Kruunupyystä sekä salibandypelaaja Anniina Hakala Himangalta.

KESKI-POHJANMAAN URHEILUGAALAN VUODEN 2020 VALINNAT, PALKINTO JA PERUSTELUT:
* VUODEN URHEILIJA: Hiihtäjä Joni Mäki, Pohti SkiTeam
- Palkittava voitti sprintin Suomen mestaruuden viime talvena Vöyrin SM-kisoista ja samoista kisoista 15 km:n perinteisen kisassa 5. Voitti kesällä rullahiihdon SM-kisoissa 2 kultaa: sprintissä ja 15 km:lla kaikkien parhaiden ollessa paikalla. Rukan maailmancupin triplassa sprintin 11. perinteisen 15 km:n 17 ja takaa-ajossa nousi 12. sijalle (samalla koko tourilla) ollen luisteluosuuden 7. nneksi nopein!

* VUODEN NUORI URHEILIJA (16-23 v): yleisurheilija Eemeli Katajalaakso, Kannuksen Ura
- Kannuslaisen urheiluperheen nuorin (syntynyt 2004) on hallinnut ylivoimaiseen tapaan viime kaudet ikäluokkansa SM-kilpailujen ratamatkoja 1500 metristä ylöspäin sekä maastojuoksuja (SM 1, 2018 ja 2019). Viime kesänä triplamestaruus nuorten 16-17-vuotiaiden SM-kisoista Pännäisistä. Ennätykset 1500 m: 4.16.10, 3000 metriä 9.35.09 ja 2000 metrin estejuoksu: 6.16.24

* VUODEN VAMMAISURHEILIJA: urheiluampuja Jarkko Mylly, Haapajärven Ampumaseura
- Varmisti jo syksyllä 2018 ensimmäisenä ampujana Suomelle maapaikan Tokion paralympialaisiin. Sijoittui Sydneyn MM-kisoissa sijalle 14, karsintakilpailussa 11. Ampui keväällä pienoiskiväärin makuuammunnan 60 ls SE:n 616 ja sijoittui maailmancupin osakilpailussa 8:nneksi.

* VUODEN AIKUISURHEILIJA: hiihtäjä-juoksija Stefan Storvall, IF Åsarna
- Kestävyysurheilun monitoimimies ja erityisesti hiihdon ja kestävyysjuoksun aktiiviharrastaja. Tilastopajasta löytyy tuloksia vuodesta 1976 alkaen aivan viime vuosiin asti. Voitti viime vuonna M 55 sarjan Rullahiihdon SM:n vapaalla ja otti pronssia perinteisellä.

* VUODEN JOUKKUE: Team Chebici/GIF Pyöräilyn puoliammattilaistalli
- Team Chebici hallitsee suomalaista maantiepyöräilyä tällä hetkellä. Viime kesän saldona 10 voittoa ja lukuisia podium- sijoituksia miesten maantiepyöräilyssä.

* VUODEN VALMENTAJA: Juho Halonen, Pohti SkiTeam/Vuokatin Urheiluakatemia, maastohiihto
Reisjärveläistaustainen Vuokatissa asuva Pohti SkiTeamia edustava, Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa ammattivalmentajana toimiva Juho Halonen valmentaa lähes kymmentä urheilijaa. Lupaavimpana maastohiihdossa erityisesti sprinttihiihtäjänä meritoitunut Joni Mäki. HÄNEN valmennettaviin kuuluvat mm. Katri Lylynperä ja muita lupaavia nuoria hiihtäjiä ja hän toimi pitkään ansiokkaasti KePHi:n nuorten valmentajana piirileirityksissä 2010-luvulla.

* VUODEN AKATEMIAURHEILIJA:
aitajuoksija Fredrik Björkqvist, IF Åsarna, M 19
- 60 m aitajuoksu hopea SM-hallit, 110m aitajuoksu hopea SM 19v.,Valmentaja Timo Kultalahti

* VUODEN URHEILUAMIS-PALKINTO: salibandypelaaja Anniina Hakala, SC Kokkola

- 2018 esimerkillinen nuori, Himangan Pallo, 2019 vuoden harjoittelija SC Kokkola, koulun urheilustipendi, Floorball Talent All Stars hyökkääjä ja B-tyttöjen SM-sarja joukkueen puolustaja, 2020 SM-sarjan pelaaja sekä hyökkääjänä että puolustajana, naisten 1 divisioona joukkueen hyökkääjä, 2021 Valio Akatemia urheilija, pelaa B-tyttöjen SM-sarjaa Rankat Ankat-joukkueessa.


* ELÄMÄNURA -PALKINTO: Antero Pallaspuro, Kokkolan Veikot

- Vuonna 1935 syntynyt palkittava aloitti nyrkkeilyuransa Kokkolan Veikoissa 1950-luvun alussa Helge Hildenin innoittamana. Hän aloitti Veikkojen poikanyrkkeilytoiminnan systemaattisen kehittämisen 1950 –luvun alkupuolella ja piirin nyrkkeilyjaostoon tuli valituksi vuonna 1953. Kokkolan Urheilutalon valmistuttua 1964 ja Arvi Jormakan liityttyä seuraan Veikkojen nyrkkeilytoiminta nousi Suomen huipulle 1960-luvun lopulla. Seura järjesti poikanyrkkeilypäiviä nuorten SM-kisoja useaan kertaan ja myös nuorten Suomi-Ruotsi maaotteluita. Palkinnon saaja on toiminut Nyrkkeilyliiton hallituksessa ja Suomen maajoukkueen huoltajana useissa arvokisoissa. Kokkolan Veikot ovat saavuttaneet vuodesta 1950 lähtien 27 yleisen sarjan SM-mitalia ja mestaruuksiakin tullut yhdeksän kappaletta. Palkittava on ollut huikean 70-vuotisen uran urheiluseuran ja nyrkkeilytoiminnan eri tehtävissä ja viime vuosiin asti seuran talkootyöntekijänä.

* LIIKUNNAN JA URHEILUN MAAKUNNALLINEN AVAINVALINTATUNNUS: Haapajärven kaupunki
- Haapajärven kaupungin ja sen liikuntapalvelut tuottavat monipuolisia liikunta- ja vapaa-ajanpalveluja sekä luo edellytyksiä liikuntatoimintaa järjestävien tahojen toiminnalle. Kaupungin liikuntapalvelujen tuella urheiluseurat ovat pystyneet järjestämään valtakunnallisia ja jopa kansainvälisiä tapahtumia mm. pesäpallon suurleirit, nuorten SM-hiihdot ja Keski-Pohjanmaan Maakuntaviesti, kahvakuulan ja ilma-aseammunnan tapahtumat Monitoimitalolla. Myös Ronkaalan liikuntapuistoa on kehitetty viime vuosina ja saatu alueelle jäähalli sekä viimeksi uusi uimahalli. Pitkän uran liikuntasihteerinä tehnyt Jarmo Eronen on vastaanottamassa palkintoa.

* HALLITUKSEN ERIKOISPALKINTO:
Talvipurjehduksen MM-kisat 12.-15.2.2020, Lestijärven kunta
- Palkittava kunta laittoi talvipurjehduksen MM-kisat pystyyn pikavauhtia – Pärnussa ei riittänyt tarpeeksi jäätä, jossa kisat piti alun perin järjestää ja uusi järjestäjä löytyi Keski-Pohjanmaalta. Mökkimajoituksen järjestäminen ja jään auraus puhtaaksi lumesta olivat suuria panostuksia. Tapahtumaan osallistui noin sata lajin huippua 16:sta eri maasta.

* VUODEN URHEILUTAPAHTUMA
: Kokkola 400 – Juhlaralli 1.8.2020, Kokkolan Urheiluautoilijat
- Tapahtuma järjestettiin 1.8.2020 ja siihen osallistui 140 autokuntaa. Järjestelyissä mukana yli 200 vapaaehtoista. Voiton vei Takamoto Katsuta Toyota WRC-tallista. Tapahtuma onnistui erittäin hyvin ja sen johdosta vuonna 2021 ralli on SM-ralli, joka järjestetään lokakuussa. Järjestävä seura juhlii samalla 60 v. juhlavuottaan.

* VUODEN TIEDOTTAJA: Joni Mäki-Petäjä, Lestijoki-lehti, KPK-yhtiöt
- Ollut vetämässä useita kertoja Keski-Pohjanmaan Joululehden tekoa. Työskennellyt urheilutoimittajana Keskipohjanmaa-lehdessä ja Lestijoki-lehdessä 2010-2020 ja nykyisin Lestijoki-lehden päätoimittaja. Ollut mukana toimittajana monissa arvokisoissa ja SM-tason sekä kansallisen tason eri lajien kisoissa sekä kuuluttajatehtävissä erikokoisissa tapahtumissa.

* ANSIOITUNUT SEURATYÖNTEKIJÄ: Esa Takala, Kalajoen Golf
- Seuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja. Seuran jäsenmäärä kasvoi yli tuhannen ja Kalajoella pelattiin viime kaudella yli 23 000 golfkierrosta.

* VUODEN NUORISTYÖ: FC Ysikaks, Nivala
- Seura on perustettu vuonna 1992 ja tällä hetkellä seurassa yli 200 pelaajaa junioreiden, naisten, miesten joukkueet huomioiden. Seuran naisjoukkue teki Nivalan jalkapalloilun historiaa nousemalla kolmosesta kakkoseen. Seuran toimintaan kuuluu myös perheen pienimmille järjestettävä perhefutistoiminta sekä erityistä tukea tarvitseville oma futisryhmä ja aikuisille on oma harrasteryhmä. Nämä ryhmät toimivat pääsääntöisesti ympäri vuoden. Kesällä on parin päivän mittainen jalkapallokoulu. Seurassa on taustalla mukana todella aktiivinen ja kehitysmyönteinen seuratoimijajoukko sekä hallitus.


* ALUEELLISET TÄHTISEURA-PALKINNOT: Kalajoen Voimistelijat ry ja Haapajärven Pesä-Kiilat ry
-
Tähtimerkki on lupaus laadusta nykyisille ja uusille seuran jäsenille sekä heidän lähipiirilleen. Tähtimerkin saaneessa seurassa toimitaan inhimillisesti, modernisti ja ketterästi. Tähtiseurassa jokainen voi urheilla ja liikkua omalla tasollaan ja kohti omia tavoitteitaan yhä suuremman taustatuen avulla. Olympiakomitea ja lajiliitto myöntävät tähtimerkin tunnuksena urheiluseuralle, jonka toiminta täyttää em. laatutekijät.
Kalajoen Voimistelijat saivat aikuisliikunnan ja Pesä-Kiilat lasten ja nuorten Tähtiseura-palkinnot.

* VUODEN TERVEYSLIIKUNTATYÖ: Soiten Hoiva ja Hoito –yksikön ennaltaehkäisevä työhyvinvointi-
toiminta

- Tämän yksikön henkilöstö on voinut osallistua työhyvinvointiryhmiin jo vuodesta 2018. Aluksi kolmivuorotyötä tekeville suunnatuilla kursseilla tavoitteena oli, että ryhmäläiset itse oivaltavat ja omaksuvat keinoja oman työhyvinvoinnin parantamiseen huolimatta haastavista työajoista. Tuloksena on kehittynyt uudenlaista innostusta ja motivaatiota oman työkykynsä kehittämiseen ja myös pitkäaikaisissa sairaspoissaoloissa näkyvää vähentymistä. Tämä palkittava yksikkö on määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti lähtenyt kehittämään työhyvinvointitoimiaan ja nämä kurssit ovat olleet tärkeä ja vaikuttava osa.

* Keskipohjanmaa-lehden palkinnot (julkaistu ja luovutettu tammikuussa 2021):
Kultamitali:
futsal-pelaaja Jarno Junno, Sievi Futsal
Hopeamitali: jääkiekkoilija Joel Blomqvist, Kokkolan Hermes
Hopeakoru: yleisurheilija Minna Hollanti , GIF

* Lajien nimeämät taustavoima/maineteko –tunnustukset (2) :

Ampumahiihto: Yrjö Uusivirta, Nivalan Urheilijat
Jääkiekko:
Petri Torkinlampi, Kokkolan Hermes/Juniori Hermes

* Kuntien vuoden urheilu-/liikuntateot (10):

Alavieska: Alavieskan Viri Ry:n Yleisurheilujaoston nuorisotiimi
Haapajärvi: Haapajärven Moottorikerho ry
Halsua: Rauno Karhukorpi, Perhonjokilaakson Retkeilijät
Kannus: Katajalaakson perhe
Kalajoki: KLL:n hiihtokilpailut ja olosuhteiden luominen tapahtumaan
Kokkola: Maastopyöräilyreitin suunnittelijat rakentajat Joonas Joki ja Jari Karhula
Lisäksi 400-vuotiskunniamaininnat: Kokkolan Tanssiklubi ry ja NyKy Kokkola on kuntonyrkkeilyseura
Reisjärvi: Teuvo Nyman
Toholampi: Riku ja Timo Hakala
Veteli: Paula Koski
Ylivieska: Ylivieskan Frisbeekarhut ry, pj. Antti Kortesmaa

Keskipohjalaisen urheilun kunniagalleria (10):
https://kunniagalleria.keskipohjanmaa.fi/frontpage
1. Helena Takalo, maastohiihdon olympiavoittaja (28.10.1947-)
2. Mika Myllylä, maastohiihdon olympiavoittaja (12.9. 1969- 5.7. 2011)
3. Arsi Harju, yleisurheilun olympiavoittaja (18.3.1974-)
4. Jussi Kurikkala, maastohiihdon maailmanmestari (12.8.1912- 10.3.1951)
5. Olli Mäki, nyrkkeilyn Euroopan mestari (22.12. 1936- 6.4. 2019)
6. Jukka Uunila, urheiluvaikuttaja (4.6.1923 -)
7. Kari Joki-Erkkilä, paralympialaisten voittaja (18.6. 1954-)
8. Mona- Lisa Pursiainen, lajinsa legenda (21.6. 1951- 7.8. 2000)
9. Allan Karvonen, lajinsa legenda (4.11. 1937- 30.3. 2016)
10. Arvo” Kippari” Lamberg , lajinsa legenda (3.7. 1943-)


Lisätietoja: Petri Harsunen, aluejohtaja, petri.harsunen(a)kepli.fi, 0400-365 607

   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Toukokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat